Pages

ChessFish.com - Шах, партии на живо, новини, игра на шах...
България

Световен рекорд, вписан в книгата ГИНЕС, на гм Кирил Георгиев

Публикувано на 2013-01-31 15:43:32 от Николай РўРѕРґРѕСЂРѕРІ

На 21 февруари 2009 г. в зала 6 на Интер Експо Център Шахматен клуб "Левски" организира успешен опит за подобряване на световен рекорд на ГИНЕС в класическия шахматен сеанс. За да бъде поставен рекорда бе необходимо да се подобрят постиженията на английския международен майстор Андрю Мартин и гросмайстор Сюзън Полгар. На 21 февруари 2004 г. (точно 5 години по-рано) Мартин играе евдновременно срешу 321 шахматисти в Уелингтън Колидж, Кроутор, Беркшир (Англия). На 01.08.2005 г. Сюзан Полгар играе общо 1131 партии срещу 326 съперника едновременно във Флорида (реално си е световен рекорд), което се пада средно по над 3 партии на човек. Но от Гинес са заявили, че рекорда може да се запише само в 1 категория и тя избира за "най-много изиграни партии в рамките на 24 часа".

Кирил Георгиев се бе прицелил към рекорда за максимален брой партии, започнати едновременно и завършени до 24 часа от започването на сеанса. Тук условието за успеваемост е да има положителен баланс от минимум 80% от срещите. Вторият рекорд, към който се бяха прицелили Кирил Георгиев и организаторите, бе да се подобри рекорд за най-много победи. В този случай Кирил Георгиев трябваше да постигне определен брой победи (б.р. не точки, а победи) - над 310 победи.
РЕПОРТАЖ от СЪБИТИЕТО:
Още с влизането в сградата, се забеляза огромна тълпа от хора. Това бе опашка за официално записване за участие в сеанса. За около 1 час всички участници успяха да се регистрират и да заемат местата си в залата.
Сеанса на Гросмайстор Кирил Георгиев – откриването
Отец Иван от Нови хан направи водосвет за здраве. С това започна откриването на събитието. Говориха кметът на район Изгрев инж. Панайот Бончев, шефката на ДАМС Весела Лечева, евродепутатът Кристиан Вигенин, директорът на ШК "Левски" Николай Тодоров и други гости и спонсори. Кирил Георгиев не бе пред първите на сцената и се присъедини впоследствие, за да обере вниманието на медии и публика. И така всичко бе готово за старта, където на първа маса... срещу Кирил Георгиев седна самият Отец Иван. Всеки искаше да премери силите си срещу гросмайстора и отецът бе приел отправената му покана. Началото бе дадено със символичен ход от патрона на Сеанса – кметът на район Изгрев инж. Панайот Бончев в 11:35 часа.
На следващите няколко маси бяха гости на сеанса и журналисти. Интересът от медиите бе много голям (поне за България) и в първите минути Гросмайстор Кирил Георгиев отдели подобаващото внимание. Той отговори на няколко въпроси от страна на телевизии, позира за снимки и бе в отлично настроение. 
Гросмайсторът се ръкува със всички участници в първия си ход, както е редно в началото на всяка шахматна партия.
Масите за игра бяха с ширина около 1 метър, а броят на участниците бе 360 души. Това означаваше, че на всяка обиколка, Кирил Георгиев изминава по 350-400 метра. На всяка маса Гросмайсторът отделяше по минимум 3 секунди време – противникът му да изиграе ход, той да помисли и да отговори. И така 360 пъти... Изборът на дебюти бе разнообразен, с цел участниците да не гледат един от друг. Така всеки получи право на изява – кой колкото може!
По регламент на световния рекорд на всеки 1 час Кирил Георгиев имаше право на кратка регламентирана почивка от 10 минути. По време на първите 2 почивки последваха изненади за публиката – предметни награди – шахове, книги и електронни шахматни часовници...

Сеанса на Гросмайстор Кирил Георгиев – ВИП Участници и гости
На първа маса с ВИП покана участие взе Отец Йоан. От Столичния общински съвет участие взеха общинските съветници: на маси № 2 Кирил Арсов (НДСВ), № 3 Стефан Иванов (СДС), № 4 Атанас Черешаров (ГЕРБ), а като гости присъстваха Иво Тонев (ГЕРБ), Петър Курумбашев (БСП) и Вили Лилков (СДС).

Сеанса на Гросмайстор Кирил Георгиев – Съдиите
Мария Николиева (Столичен център по шахмат)
Иво Христов (ШК Рицар)
Румен Градишки (ШК Рицар)
Росен Лазаров (ШК Бадев)
Стефан Стойнов (ШК Триадица)
Георги Николов (Арт спорт талант)
Яна Томова (Левски)
Орлин Николов (ШК Ботвиник)
Иван Димитров (ШК Виктори Благоевград)

Сеанса на Гросмайстор Кирил Георгиев – Спонсорите
Като цяло зад идеята и изпълнението за този сеанс се постигна пълно единодушие както между шахматните клубове в Столицата София, така и в Столичния Общински Съвет! Това единодушие скоро не е било и може би скоро няма да се повтори, но все пак се радваме че за такива големи постижения се обединяваме. Ето и списък на спонсорите:
Гражданско сдружение за Изгрев, Столичен общински съвет, Интер експо център, Глобъл файнънс, Есте пропъртис, Булгарреклама, Софарма, Монолит-Л, Райт рентал, Ред девил кетъринг, Конгрес инженеринг, Хилд и Елит прес.

Сеанса на Гросмайстор – резултатите:
Кирил Георгиев постигна 280 победи, 74 ремита и допусна само 6 загуби, което е 88 процента успеваемост. За да влезе в книгата на Гинес на българския гросмайстор му бяха необходими 80 процента. И още една любопитна подробност - сеансът продължи точно 14 часа и 8 минути, като гросмайсторът измина пеша над 20 километра.
free online dating siteFree web counter
Dating