Pages

ChessFish.com - Шах, партии на живо, новини, игра на шах...
България

Реми 100:100 в петия шахматен мегамач „Левски“ – ЦСКА – 11 май 2014 г.

Публикувано на 2014-05-14 16:25:04 от Николай Тодоров

Равенство 100:100 направиха привържениците на Левски и ЦСКА в шахматното дерби на 100 дъски, което се проведе за пета поредна година в столичната зала "Универсиада".

Проектът е съфинансиран от Програма за изпълнение на Общинска стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта на Столична община и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за eвропейска столица на спорта през 2017 г. и кандидатурата на София и Югозападен регион за европейска столица на културата – 2019 г.

Събитието бе под патронажа на външния министър Кристиан Вигенин, който направи първи ход на първа дъска с белите фигури срещу капитана на тима на Левски д-р Михаил Илиев. В двубоя, който се реализира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен район за европейска столица на спорта през 2017 година, взеха участие редица публични личности, като най-голямото име бе това на световната шампионка по шахмат Антоанета Стефанова. В зала "Универсиада" бяха още депутатът от БСП Петър Курумбашев, покорилият връх Еверест Дойчин Василев, европейската шампионка по шахмат до 12 години Габриела Антова, както и кметът на Босилеград Владимир Захариев.

В крайна сметка двата отбора не можаха да излъчат победител, като в крайния резултат 100:100 имаше символика, предвид 100-годишнината на Левски. В предните години "сини" и "червени" си поделиха по две победи, така че и след петото издание силите остават напълно изравнени.

Вече за пета поредна година повече от 200 фенове на шахмата се събират в зала "Универсиада" и чрез участието си в събитието изразяват волята си за толерантност по спортните терени, срещу проявите на ксенофобия и насилие, които нерядко съпътстват спортните дербита у нас.

free online dating siteFree web counter
Dating