Pages

ChessFish.com - Шах, партии на живо, новини, игра на шах...
България

Шахматен фестивал на генерациите

Публикувано на 2017-05-10 20:09:56 от Николай Тодоров

По време на почивните дни по случай 6 май – Гергьовден, в който се чества Свети Георги Победоносец, официален празник в Република България, както и  Ден на храбростта и Българската армия, в периода 6 – 8 май 2017 г. в стола на НСА “Васил Левски” в София се проведе Шахматен фестивал на генерациите „Купа Средец“. Целта беше да срещнем изградените майстори от по-възрастното поколение с подрастващите таланти. Искахме да представим шахматната игра като културна традиция, която е национално богатство в нашата страна. Предаването на опита и знанията на старата школа е от изключително значение за израстване на нова генерация.

В проявата взеха участие шахматни педагози и изявени майстори като лектори, а също и млади шахматисти. Участниците бяха класирани в различни категории според нивото на техните достижения към настоящия момент (FIDE ELO към 01.05.2017).

Събитието беше открито за отразяване от медиите и безплатно, със свободен достъп за публика.

Благодарим на всички, които взеха участие в Шахматния Фестивал на генерациите Купа “СРЕДЕЦ”! Надяваме, че сме отговорили на Вашите очаквания за един празник, изпълнен с шахмат и породената от него емоция.

Цели:

  • Реализиране на устойчива, ефективна и традиционна спортна проява, емблематична за град София, в подкрепа на „София – Европейска столица на спорта – 2018 година”;
  • Изграждане на социална мрежа между генерациите с цел предаване на опита и знанията от утвърдените шахматисти към младото поколение. Идеята е това сътрудничество да се удържи във времето и мероприятието да се превърне в традиционно;
  • Затвърждаване на резултатите от предходните реализирани проекти.

Задачи:

  • Да бъде утвърдена водещата роля на София в шахматния спорт чрез традиционна проява, част от устойчивата и ефективна местна политика в областта на физическото възпитание и спорта;
  • Да се популяризира шахматния спорт сред младежите в София;
  • Да се даде шанс за изява на столичани от различните генерации, които се занимават активно с този спорт;
  • Да се разшири материалната база за последващи занимания, като победителите бъдат наградени с шахматни пособия;
  • Да се повиши капацитета на спортния клуб при реализиране на спортни дейности.

Идеята е да се развие социална мрежа от занимаващи се и любители на древната игра. Чрез фестивала да се създадат контакти, които да се удържат и развият във времето. По този начин може да се изгради приемственост между поколенията, което ще развива традицията, почиваща върху знанията, уменията и любовта към най-интелектуалната игра. На настоящето мероприятие гледаме само като на начало, което ще бъде мултиплицирано и през следващите години и ще го нареди сред емблематичните за град София спортни събития, подпомагащи издигането на кандидатурата на града за Европейска столица на спорта – 2018 г.

sofiagerb

Шахматен фестивал на генерациите

Проектът е съфинансиран от Програма за изпълнение на Общинска стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта на Столична община и се реализира в подкрепа на инициативата «София – Европейска столица на спорта през 2018 г.»

sofia2018

Носител на Купа “СРЕДЕЦ” е IM Мартин Петров! Поздравления!

Честито и на всички медалисти!

klasirane_grupi_bg

Във всяка една от четирите състезателни групи участниците, заели призовите места, получиха следните награди:
I място – Златен медал и таблет
II място – Сребърен медал и комплект шахматни фигури
III място – Бронзов медал и шахматeн часовник

Събитието е отразено на интернет сайтовете на БФШКДЮШ към БФШ и ШК „Левски“ София.

Информация за проявата беше публикувана и на сайта DIR.BG на 10 май със заглавие 17-годишен българин спечели силен турнир по шах

Текст на публикациите:

От 6ти до 8ми май 2017 в НСА „Васил Левски“ в гр. София се проведе силен турнир по шахмат. Събитието беше замислено като фестивал на генерациите, тъй като в него известни шахматни педагози и гросмайстори премериха сили с млади таланти. След оспорвана борба Купа „СРЕДЕЦ“ спечели IM Мартин Петров (състезател на ШК "Асеновец 2006" гр. Асеновград) – вероятно следващият български гросмайстор. Той завърши с равни точки с FM Вячеслав Тиличеев от Русия, но с по-добри допълнителни показатели. Стана известно, че Вячеслав Тиличеев ще кандидатства за българско гражданство и по този начин ще разполагаме с още едно силно попълнение за националния ни отбор.

В отделните категории победители станаха: в групата с FIDE ELO над 2000 – Стефан Райков (ШК „Асеневци“, Велико Търново), в групата с FIDE ELO между 1751 и 2000 – Кирил Цонев (ШК „Асеневци“, Павликени), в групата с FIDE ELO между 1501 и 1750 – Надя Тончева (ШК „Левски“, София) и в групата с FIDE ELO под 1501 – Кристиян Найденов (СКШ „Локомотив“, София).

Организатори на шахматната проява бяха ШК „Левски“ – София и НСА „Васил Левски“. Проектът е съфинансиран от Програма за изпълнение на Общинска стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта на Столична община и се реализира в подкрепа на инициативата «София – Европейска столица на спорта през 2018 г.»

free online dating siteFree web counter
Dating